Hír archívum

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

2015/03/10 11:38am
Gerbeaud citromos macaronja á la Kolonics Zoltán és Orosz Barbara:-)

Gerbeaud citromos macaronja á la Kolonics Zoltán és Orosz Barbara:-)

2012/04/04 9:25am

Kolonics Zoltán és Orosz Barbara együtt készítették el a Gerbeaud citromos macaronját. A TV2 Tűsarok műsorában  egy kicsit betekintést kaphattunk a cukrászda kulisszatitkaiba is. Niszkács Anna fogadta  Orosz Barbarát a híres cukrászdában. Ha eddig kevesen is ismerték ezt a luxus édességet, a macaronnapnak és tv-nek köszönhetően a macaron egyre szélesebb körökben lesz kedvelt.

Mi is tesztelni szerettük volna a citromos édességet, de sajnos túl gyorsak voltunk. Egyelőre még csak  Orosz Barbara kiváltsága volt a kóstolás. A macaron talán jövő héttől már elérhető lesz a vendégek számára is.

Addig is vásároltunk egy négyes csomagolású macaront elvitelre, gyönyörű dobozkában.

Zöld citrom, málna és Espelette paprika Pierre Hermé macaron

Zöld citrom, málna és Espelette paprika Pierre Hermé macaron

2012/04/02 10:04pm

Ez év elejétől Pierre Hermé “Tiszavirág életű Kert” kollekciója pajkos sétákra hív el bennünket. Minden hónapban egy új ínycsiklandó élménnyel kedveskedik nekünk a macaronok egyik királya. Franciaországban ugyanis a trónon osztoznia kell Ladurée-vel Bárcsak már itt Magyarországon is elérhetőek lennének ezek az ízek! Ezt a cikket azért írom nektek, hogy legalább képekben belekóstolhassunk az igazi macaronok világába.

A kert első sétája a csíntalan “Elvarázsolt Kert” nevet kapta. Még mielőtt elveszítenénk a fonalat… Igen továbbra is a macaronokról írok! Ez egy új macaron kreaciónak a neve. Istenem, ezek a franciák annyira tudják, hogyan kell levenni az embert a lábáról! Ahogy meg tudják fogalmazni az ízek világát… Akár egy költemény! Az “Elvarázsolt Kert” nevű macaron héjacskája szép gömbölyded, rózsaszín és zöld. Huncutúl játszik a szájpadlásunkkal a szemérmesen málnába burkolodzó zöld citrom savanykás íze, csattanóul pedig egy csöppnyi Espelette paprika. Persze mindehez a gyönyörhöz a macaronropp után jutunk csak el. Macaronroppnak neveztem el azt az elményt, amit egy tökéletes macaron beleharapásakor érzünk! Egy pillanatnyi tiszta varázslat! Voila:-)

Hello Kitty! Ha macaron, akkor legyen duplán édes!

Hello Kitty! Ha macaron, akkor legyen duplán édes!

2012/03/30 11:53pm

Míg Magyarországon, Budapesten a macaron események még úgymond gyerekcipőben indultak útnak, addig a franciáknál a macaron lázt újabb és újabb  hihetetlen ötletekkel fokozzák.

A macaronjairól világszerte ismert Ladurée és Hello Kitty együtt egy új limitált “Hello Kitty macaron” kollekcióval rukkolt elő. Ha a macaron nem is ismert minden körben Magyarországon, Hello Kitty-ről, Sanrió kedves kiscicájáról már biztosan mindenki hallott.

Egyébként Hello Kitty-nek nem ez volt az első hódítása. Megihlette már a híres dizájnert, Christian Louboutin-t is, így születhetett meg meghöhekkentően édes és szexi cipőkollekciója.

Visszatérve az édes kiscica és a még édesebb macaron találkozásához, Ladurée különböző díszdobozokban ajánja fel habcsók álmait. A macaron amúgy is a gyermekkor puha kis világát idézi fel, Hello Kittyvel biztos a siker! Duplán édes!

Nemcsak gyerekek, kislányok, nagylányok, de bárki, aki aranyosnak találja  Hello Kitty cicát, anyukák, apukák, szerlmespárok, Sanrió rajongók, vagy “csupán” macaronimádók, ínyencek, édesszájúak, kóstolásra fel!

A Ladurée Álom

A Ladurée Álom

2012/04/02 9:56pm

Boldog kukta recept

Boldog kukta recept

2012/03/31 5:54pm

20 db tészta hozzávalói: 5 dkg tojásfehérje 12 dkg porcukor 5 dkg orölt mandula

Házi barack lekvárral töltve

A fekete kicsi kávédarálómmal megoröltem a mandula szeleteket. Majd átszitáltam. A praktikákat már leírtam az elozoekben leírtam a fekete macaronnál. Tanulmányozzátok egy kicsit. Majd adjatok hozzá 10 dkg átszitált porcukrot. A tojásfehérje a másik sarkalatos pont. Én most 4 napig pihentettem a hutoben az 5 dkg-nyi tojásfehérjét. Körülbelül 2 db tojásból nyerheto ki ez a mennyiség. Biztosan elkészítheto kevesebb pihentetéssel is, de nekem ez vált be. Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá. Apránként hozzáadjuk a 2 dkg maradék porcukrot. Végül az összekevert 5 dkg orölt mandulát és a 10 dkg cukrot fakanállal óvatosan hozzákeverem a tojásfehérjékhez. Habzsákba vagy egyszeru zacskóba (sarkát levágjuk) töltjük a tésztát. Sütopapírral kibélelt tepsibe (vagy egy tiszta fém lapra) nyomjunk ki 3 cm átméroju köröket. Kicsi halmot nyomunk ki a habzsákból és felfelé húzzuk végén. Megfelelo távolságra kell elhelyezni a tészta halmocskákat, mert egy picikét elterülnek. Kb. 15 perc alatt kb. 150 °C-os sütoben szárítjuk, majd további 5 percig 120°C-on sütjük még. Én folyamatosan figyeltem az állagát. A tetejének szilárdnak kell lennie és a kicsi “habos” talpnak is megjelenik az igazi macaronnál. Végül hagyjuk teljesen kihulni a papíron, majd egyesével leválaszthatjuk. Majd egy-egy kanálka baracklekvárral betöltöttem.

  Boldog kukta recept

  Macaron Nap!

  Macaron Nap!

  2012/03/20 11:53pm

  Magyarország is beállt a macaronimádók hosszú sorába. Szó szerint! A helyszínen két sorban várakoztak a macaronra éhezők. Akiknek már volt jegyük és akiknek nem. Mi elővételben vettük és őszintén szólva meg voltam lepődve, milyen kicsi a hely. Rá is kérdeztem, hogy milyen formában lesz megrendezve, mert minket a francia iskola által felkínált gyereksarok sarkallt arra, hogy családostól induljunk el. Gondoltam, gyermekek hada is kóstolja a macaront a Macaron Napon…  “Ha jó idő lesz, akkor a teraszon leszünk”- hangzott a válasz. Ennek még  jobban megörültem, mert babakocsival is lehet majd szabadon kóstolni.

  Sajnos nem volt jó idő, de volt kígyózó sor! Rengetegen voltak! A szervezők nem gondolták, hogy Budapesten ennyien érdeklődnek az álom “habcsókok” iránt.

  Szerencsére nem kellett sokat várnunk. Egy 4 hónapos babával babakocsiban+ egy négyéves kislánnyal érkeztünk. A bejáratnál kérésünkre nagyon kedvesen és udvariasan beengedtek bennünket a szervezők soron kívül, tekintettel a körülményekre.

  Benn még nagyobb volt a tömeg! Mindenki kóstolt!

  Terasz nem volt és gyerekek sem sokan, de kicsit sem voltunk csalódottak, sőt!

  Végigkóstoltuk a macaronokat egytől-egyig, a gyereksaroknál is jót játszottunk.

  Mi a Gresham Four Seasons Budapest, Lukács és a Gerbeaud macaronjait találtuk a legjobbnak. Márcsak azért is, mert legelőször a látvány nyűgözi le az embert egy macaronnál.  Kicsi, formás, tökéletes, gyönyörű színű, kifinomult, egyszerűen harapnivaló! Volt óriás macaron, ami jobban hasonlított egy kekszhez lekvárral. A kislányunk szabályosan nem volt hajlandó lenyelni, amikor beleharapott…  A gyerekek a legjobb teszterek, ők még marketingtől és befolyástól mentesen, teljes őszinteséggel nyilatkoznak:-) A túl harsány ételszínezős darabok sem vonzottak túlságosan bennünket. A macaron kizárólag frissen jó, mikor az ember beleharap és nagyon lágyan roppan a foga alatt a habcsók vékony felső rétege,  nem pedig a fogára ragad, olyan laza a szerkezete. Belül omlós és a krém könnyű, de ízletes. Mivel a macaron egy luxusédesség, kiváló ajándék is, ne felejtkezzünk meg a csomagolásról sem! Óvjuk  ezeket a törékeny habkönnyű tökéletességeket! Épségben érjenek haza, vagy a ajándékozott kezébe. Ne celofán papírba csomagoljuk, vagy túlméretezett dobozba! Ebben a témában kétségtelenül Gerbeaud volt a legprofesszionálisabb.

  Jó olvasni a véleményket, de a macaron kóstolnivaló! Kalandra fel!

  Latsia recept

  Latsia recept

  2010/01/10 11:52pm

  12,5 dkg mandula 25 dkg porcukor 12,5 dkg tojásfehérje (nekem ez 4 db volt) 0,75 dl kristálycukor = 7,5 – 8dkg kristálycukor 1 ek kakaó piros ételfesték (elhagyható, vagy bármilyenre cserélhető)

  Csokoládé krém (ganache)

  15 dkg étcsokoládé 1 dl tejszín 3,5 dkg vaj A hozzávalókat összeolvasztjuk és behűtjük, hogy majd a kész macaronokat megkenjük vele.

  A mandulát a robotgéppel megdaráltam, hozzáforgattam a porcukrot és félretettem. A tojásfehérjéket habbá vertem, majd a vége felé hozzászórtam (állandó keverés mellett) a kristálycukrot és belecsöpögtettem az ételfestéket is. Szép rózsaszín hab lett (legközelebb több ételfesték kell bele, mert sülés után túl halvány rózsaszín lett). Kakaót én kihagytam. A cukros mandulát óvatosan a habhoz szórtam és összeforgattam. Nyomózsákba töltöttem és sütőpapírral bélelt tepsire kb. egyforma korongokat nyomtam. (Kb. 50 Ft-os pénzérme nagyságúakat ez nálunk az 5 svéd koronás mérete.) 30 percig szobahőmérsékleten száradni hagytam, majd 160 fokos sütőben 10-12 perc alatt készresütöttem. A sütőből kivettem, hűlni hagytam, majd éles késsel leemeltem a sütőpapírról őket. (Nekem simán lejöttek, ha valakinek nem, sülés után terítsen ki egy vizes konyharuhát és a tepsiről sütőpapírral együtt óvatosan húzza át a macaronokat a konyharuhára, pár perc múlva simán elválnak a sütőpapírtól.)

  A csokoládé ganache-sal megkenünk egy macaront és egy másikat illesztünk hozzá. Csak annyit töltsünk meg, amennyit megeszünk, a többi lezárt üvegben sokáig eláll.

  Latsia recept

  Mákos macaron

  Mákos macaron

  2010/01/10 11:51pm

  A mákos macaron Magyarországon biztos befutó lenne!

  Macaron, a gyermekek kedvence!

  Macaron, a gyermekek kedvence!

  2010/01/10 11:51pm

  Ki szeretheti jobban a süteményeket, mint a gyerekek! A macaron egy olyan habcsók kreáció, amelybe bármelyik gyermek szívesen beleharapna. A francia kultúra büszkesége Magyarországra is eljutott. A francia nyelv őrzője Budapesten, Estelle, aki meseórákkal és színjátszókörrel örvendezteti meg a kicsiket és nagyobbacskákat, szintén imádja a macaront. Hamarosan talán tanítványait is meglephetjük egy kis kóstolóval.

  Macaron lelőhelyek

  Macaron lelőhelyek

  2010/01/10 11:50pm